Монтеросо, Риомаджоре и Чинкуе Тере

Чинкуе Тере – в превод от италиански означава петте земи. Някои смятат за най-вълнуващо преживяване в този край на Италия самият път. За да се стигнат земите на Чинкуе Тере трябва да се измине от Генуа. Пътят с влак трае един час, а измежду тъмни тунели и скали, сякаш се редува природен спектакъл предлагащ морска синева, слънчеви лъчи и много зеленина. Туриста минал по тези места сам ще се увери, че гледката е не само невероятна, но и лъхаща от спокойствие и навяваща за райско място.

Риомаджоре се намира в най-източната част на Италия и от Чинкуе Тере. До там придвижването става само с влак, тръгвайки от Специя. На запад се намира Монтеросо, а до него се минава по Генузка гара, Стационе Бриньоле.

Монтеросо – предлага чудни разходки из тесни улички, много сергийки и тълпи от туристи и местни. Пътят към плажа на Монтеросо и приятен, а по него не само фин пясък, но и множество палми ще разнообразяват разходката.

Най-голяма атракция в Монтеросо е алеята на любовта, известна като Via DellAmore. Пътеката свързва Монтеросо и Риомаджоре, а по пътя още може да се зърне морския бряг.

Самият лауреат и поет Еудженио Монтало, който свързва това място с неземна красота. В своята „Кост на сепия“. Някогашната муза на италианския писател днес не е така непокътната, както някога е била. В нея, освен ненаситните туристи могат да се доловят и съвременният дух. Във високата част на Монтеросо, на самия хълм се намира манастирът на капуцините, а по настрани от него е старото гробище с фамилни гробници, избелели черно-бели снимки и надгробни паметници. И докато в най-високата част от града е тишината на покойните, то в самите низини, до брега на морето кипи неуморен живот от Монтеросо и в стила на Чинкуе Тере.